Hoe stoppen met roken?

Hoe stop je met roken? Dit is een populaire vraag, die veel rokers stellen. Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Als roker vind je stoppen of afkicken zeker ook moeilijk. Dit is een vrij normaal verschijnsel. Want stoppen met roken is een grote uitdaging. In deze blog zal ik je vandaag uitleggen:

 • Waarom mensen roken
 • Wat roken doet met je lichaam
 • Hoe je kan stoppen met roken
 • Waarom je moet stoppen met roken
 • Wat er gebeurt als je stopt met roken
 • En hoelang de afkickverschijnselen duren van roken

Waarom roken mensen?

Mensen kunnen beginnen met roken vanwege verschillende redenen. Sommigen geven aan dat roken hun stress vermindert en anderen zijn gewoon nieuwsgierig. Ook beginnen de meeste mensen met roken omdat ze anderen het zien doen en er dus bij willen horen of dus puur uit nieuwsgierigheid.

Mijn advies is toch om er vanaf te blijven en er niet aan te beginnen. Want zodra het een gewoonte begint te worden, zal stoppen moeilijk worden. Waarom is roken verslavend? Dit komt door de nicotine die in tabak zit. Nicotine is een verslavende stof, waar je lichaam snel gewend aan raakt. Als je er dan mee stopt, zal je het gebrek aan nicotine gaan voelen. Hierdoor wordt stoppen met roken moeilijk.

Wat doet roken met je lichaam?

Tabaksproducten bevatten veel schadelijke stoffen. Ze bevatten niet alleen nicotine, maar ook stoffen zoals teer, aceton en koolmonoxide. Verder bevatten tabaksproducten nog ongeveer 500 andere schadelijke ingrediënten, die na verbranding ongeveer 7000 chemicaliën kunnen vrijlaten. Veel van deze chemicaliën zijn giftig en minimaal 70 zijn gekoppeld aan kanker. Roken kan daarom dus heel veel schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam.

Roken kan zorgen voor verschillende aandoeningen aan je longen, zoals bijvoorbeeld:

 • chronische bronchitis: chronische ontsteking die de bedekking van de adembuizen van de longen beschadigt
 • emfyseem: zorgt voor het verwoesten van luchtzakken in je longen
 • Verschillende soorten longkanker
 • Aanhouden obstructieve longziekte: een groep van longaandoeningen

Ook zijn er verschillende aandoeningen op lichamelijk en mentaal niveau, als gevolg van roken. Ik zal er enkele benoemen:

 • Roken beschadigt het hart- en vaatstelsel
 • Roken verhoogt de bloeddruk
 • Roken beschadigt je huid, nagels en haar
 • Roken beschadigt je spijsverteringssysteem
 • Roken beschadigt je voortplantingssysteem

Er zijn verder nog veel andere aandoeningen als gevolg van roken.

Hoe stop je met roken?

Nadat je erachter bent gekomen waarom mensen roken en wat voor gevolgen roken kan hebben.,is de vraag: “waarom stoppen met roken?” hopelijk beantwoord. Misschien ben je dan nu ook al aan het overwegen om te stoppen met roken. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder heb ik een paar handige tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Als het niet lukt om in een keer te stoppen, stop dan niet gelijk met roken, maar bouw het langzaam af. Als je bijvoorbeeld gewend bent om een pakje sigaretten per dag op te maken, probeer dan om te minderen totdat je helemaal kan stoppen.
 2. Als je zin hebt in een sigaretje, probeer dan afleiding te zoeken. De trek verdwijnt vanzelf weer.
 3. Vertel aan je omgeving dat je bent gestopt met roken, zodat ze je hierbij kunnen ondersteunen.
 4. Denk aan de nadelen die eerder zijn besproken, elke keer als je zin in een sigaretje hebt.
 5. Probeer substituten te vinden zoals bijvoorbeeld een afkickpen of denk aan een afkickpleister
 6. Doe alle sigaretten, aanstekers en asbakken weg. Hierdoor krijg je minder snel de neiging om te roken.
 7. Schakel hulp in. Als je merkt dat het echt niet lukt, schakel dan hulp in van bijvoorbeeld je huisarts of een begeleider.

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

Als je stopt met roken, zal je lichaam vanzelf beginnen met herstellen. Dit gebeurt meestal al binnen 24 uur. Alle giftige koolmonoxide verdwijnt uit je lichaam en je longen beginnen het reinigingsproces. Na een week zul je merken dat ademen veel makkelijker gaat en dat je meer energie hebt. En na een maand zal je merken dat je conditie sterk is verbeterd. Uiteindelijk vanaf een jaar zullen de kansen op ziektes steeds meer gaan verminderen.

Een andere goede reden om te stoppen met roken is omdat je hiermee een beter immuunsysteem opbouwt. Doordat jouw immuunsysteem beter wordt is de kans op een verkoudheid kleiner. Ben je benieuwd naar meer manieren om te zorgen dat je immuunsysteem beter wordt? Lees dan ons blog over hoe je een verkoudheid kan voorkomen.

Gerelateerde blogs voor jou!

Opmerkingen

Populaire blogs