In de herfstperiode beginnen veel mensen weer te snotteren en te snuiten. Een verkoudheid is op zich al vervelend, maar in de Coronatijd is het helemaal naar om een snotneus te hebben. Dit leidt er namelijk bijna automatisch toe dat je een test moet doen. Daarnaast word je door je medemens vaak argwanend aangekeken. Dit wil je niet. Blijft een belangrijke vraag: is het mogelijk om een (beginnende) verkoudheid te voorkomen? In dit blog lees je het antwoord op die vraag.
Hoe verspreidt een verkoudheidsvirus zich?
Eerst is het goed om te weten hoe het virus dat een verkoudheid veroorzaakt, zich verspreidt. Dit zal je waarschijnlijk bekend in de oren klinken, want dit gebeurt op exact dezelfde manier als het coronavirus: via druppeltjes. Om dit te voorkomen, moet je dus eigenlijk ook precies dezelfde maatregelen treffen als die bij het coronavirus horen. Denk hierbij aan het afstand houden, handen wassen met zeep (voor minstens 20 seconden) en raak je gezicht niet aan met ongewassen handen.
Goede gezondheid is het belangrijkste om een verkoudheid te voorkomen
De belangrijkste manier om een verkoudheid te voorkomen, is door zo gezond mogelijk te leven. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het goed om goed op de volgende, simpele dingen te letten. Zorg voor een goede nachtrust, eet gezond en gevarieerd en sport genoeg. Helaas kun je zelfs als je aan alle drie deze voorwaarden voldoet, nog altijd verkouden worden. Het is dus nog niet zo eenvoudig om een verkoudheid te voorkomen, tenzij je je echt maanden opsluit in je huis. Dit is precies niet wat we willen!
Wat doen als je toch verkouden bent geworden?
Wanneer je toch verkouden bent geworden, is er een aantal tips van het RIVM om zo snel mogelijk van je verkoudheid af te komen en zo min mogelijk andere mensen te besmetten. Een van die tips is om je hoest niet te onderdrukken, maar te laten gaan. Doe dit wel altijd in je elleboog, of liever nog in een papieren zakdoek. Voor je lichaam is het daarnaast beter om je neus op te halen, in plaats van te snuiten.
Zijn er medicijnen die kunnen helpen tegen een verkoudheid?
Eigenlijk zijn er geen medicijnen die helpen om van een verkoudheid af te komen. Gebruik ook zeker geen antibiotica, zoals paracetamol of aspirine, want deze pillen maken de verkoudheid in veel gevallen zelfs slechter, blijkt uit onderzoek. Vitamine C helpt wel om de periode van verkoudheid te verkorten, maar dat is eigenlijk alleen als je dit al voor een langere periode slikt (of beter nog: via groente en fruit binnenkrijgt). Het helpt dus niet om een bestaande verkoudheid te bestrijden met vitamine C. Tot slot kun je zinktabletten nemen om verkoudheid te voorkomen, want er zijn onderzoeken die laten zien dat dit helpt.
De belangrijkste tips op een rijtje om een verkoudheid (hopelijk) te voorkomen:
-
Slaap goed
-
Eet gezond
-
Eet gevarieerd
-
Was regelmatig je handen met water en zeep
-
Zorg voor een goede ventilatie in huis en op werk
-
Gebruik papieren zakdoekjes
-
Beweeg voldoende (minimaal 30 minuten per dag)
Je kan ook op een andere manier nog zorgen dat je jezelf beter gaat voelen en ervoor zorgt dat je minder snel ziek wordt. Dit kan je doen door rekening te houden met het aantal koffie dat je drinkt. Ook over het bakje koffie hebben we een blog geschreven. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan de blog die we hebben geschreven over hoeveel koffie per dag gezond is.