Wanneer gras zaaien? Wat is het beste moment?

Droom jij al jaren van een spiksplinternieuw gazon in je tuin, maar weet je niet precies wat de beste tijd is om het gras te zaaien? Of heeft je huidige gazon een paar kale plekken die je graag wilt vullen met vers gras? Dan is vandaag je geluksdag, want je bent op dit blog terecht gekomen! Hier lees je alles over het perfecte moment om gras te zaaien. Daarnaast verrijken we je met de nodige nuttige informatie waar je wat aan hebt op het moment dat je je eigen gazon wilt aanleggen. Kleine spoiler: gras zaaien is absoluut niet moeilijk en kan eigenlijk altijd. Na het lezen van dit blog ben je dus hopelijk optimaal voorbereid.

Wat is het beste moment om gras te zaaien?

Er is eigenlijk geen specifiek moment in het jaar waarop gras zaaien het beste is. Dat komt omdat de graszaadjes zelf weten wanneer het een mooi moment is om te ontkiemen. Wanneer de omstandigheden goed zijn, gaan ze dus groeien. Daarbij maakt het weinig uit op welk moment van het jaar je de zaden plant. Toch is er een aantal periodes die het beste zijn om je gras te zaaien, simpelweg omdat de groeiomstandigheden dan het beste zijn. Op die momenten kiemen de zaadjes direct en loopt je dus minder kans dat de zaden bijvoorbeeld worden opgegeten door vogels.

Wat zijn de juiste groeiomstandigheden voor gras?

Wanneer je gras zaait en hoopt dat het direct gaat kiemen, kun je dat het beste doen op een moment dat de bodem meer dan tien graden Celsius is. Dit is de minimale temperatuur die gras nodig heeft om te gaan groeien. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende vocht in je gazon te vinden is. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste aspecten voor het groeien van gras.

Welke momenten zijn dan dus het beste om gras te zaaien?

Afgaande op de hiervoor genoemde criteria zijn er per jaar een aantal momenten waarop we aanraden om het gras te zaaien. Het beste moment om het gras in de grond te stoppen, is rond de periode maart/april. Op dat moment is de grond namelijk vaak voldoende opgewarmd na de winter, terwijl er ook nog genoeg vochtige momenten zijn.

Hoe zaai je gras?

Wanneer je een nieuw gazon gaat aanleggen, is het belangrijk om eerst al het onkruid, de wortels en andere rommel uit de aarde te halen. Wanneer dit is gelukt, spit je grond helemaal om tot ongeveer een diepte van 20 centimeter. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een frees, een spade of – als je die tot je beschikking hebt – een graafmachine. Door het spitten breng je lucht in de grond, wat het graszaad helpt om snel te ontkiemen.

Vervolgens is het de bedoeling om de graszaden op een gelijkmatige manier te verdelen over de beoogde ruimte waar het gazon moet komen. Dit kan in principe gewoon met de hand, maar als je een strooiwagen tot je beschikking hebt, weet je zeker dat het goed gebeurt. Op de verpakking van het graszaad staat altijd hoeveel zaad je per vierkante meter nodig hebt. Om je een indruk te geven: 1 kilogram graszaad is voldoende voor een gazon van tussen de 40 en 50 vierkante meter.

Welk moment van de dag kun je het beste gras zaaien?

We hebben het weer helaas niet in de hand, maar als je toch een dag kan kiezen waarop je gras gaat zaaien, kies dan altijd voor een dag waarop het windstil is. Hiermee voorkom je dat de graszaden wegwaaien. Voor betere en sneller ontkieming kan het ook goed zijn om de graszaden na het zaaien voorzichtig even aan te stampen. Dan hechten de zaadjes zich beter aan de grond.

Hoelang wachten na het zaaien?

Geduld is een schone zaak, ook bij het aanleggen van een gazon. Wanneer je het gras gezaaid hebt, is het goed om te weten dat de zaden twee weken nodig hebben om zich goed te nestelen in de grond en vervolgens te ontkiemen. Blijf in deze periode dus absoluut van het gras af! Je zult zien dat er na deze periode gras begint te groeien. Het zal echter een paar maanden nodig hebben om een dichte grasmat te worden. Probeer ook in deze periode zo min mogelijk over het grasveld te lopen.

Houd je nou, net als ik, heel erg van de geur van vers gemaaid gras? Dan vind je het waarschijnlijk ook lekker om een luchtje op te doen. Echter stel ik mijzelf vaak de vraag bij het kopen van een luchtje, wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum? Daarom hebben we een blog geschreven om dit verschil duidelijk te kunnen maken.

Gerelateerde blogs voor jou!

Opmerkingen

Populaire blogs