Wat is het verschil tussen eau de toilette en parfum?

Heb je binnenkort een spannende date en wil je hoe dan ook lekker ruiken? Gebruik je dan eau de toilette of liever toch parfum? De kans is groot dat de eerste vraag die je te binnen schiet: wat is dan het verschil tussen deze twee heerlijk ruikende producten? In dit blog lees je het antwoord. 

Wat is eau de toilette? 

Eau de toilette bestaat voor ongeveer 5% tot 10% uit bestanddelen die de daadwerkelijke geur verspreiden. Dit is in vergelijking met parfum relatief weinig. Om die reden moet je eau de toilette iets vaker gedurende de dag opspuiten om lekker te blijven ruiken. Eén spuit eau de toilette zorgt er gemiddeld voor dat je 4 uur lekker ruikt. Om de hele dag lekker te geuren is het dan ook aan te raden om een flesje eau de toilette in je tas te stoppen, zodat je op elk moment van de dag een frisse spuit eau de toilette kunt gebruiken

De kenmerken van eau de toilette op een rijtje 

  • 5 tot 10% geurconcentratie 

  • Geschikt voor dagelijks gebruik

  • Gemiddelde werking van het geurtje is 4 uur

Wat is parfum?

Parfum bevat aanzienlijk meer bestanddelen die voor de geursensatie zorgen dan eau de toilette, namelijk zo’n 20 tot 40%. Het exacte aantal verschilt overigens sterk per merk. Parfum is dus een stuk sterker en vaak ben je met een paar druppels al de hele dag voorzien van een fijn geurige walm. Overigens moet je parfum niet verwarren met eau de parfum, want dat is weer net iets anders dan parfum. Eau de parfum is net iets minder sterk dan pure parfum en blijf je iets minder lang ruiken. 

De kenmerken van parfum op een rijtje

  • 20% tot 40% geurconcentratie 

  • Geschikt voor dagelijks gebruik

  • Werkt de hele dag door 

Belangrijkste verschillen tussen eau de toilette en parfum

Maar wat zijn nu daadwerkelijk de belangrijkste verschillen tussen eau de toilette en parfum? In ieder geval dus de geurconcentratie en de duur van de geursensatie. Het logische gevolg hiervan is echter ook dat de prijs verschilt. Parfum is over het algemeen duurder dan eau de toilette. Wel doe je aanzienlijk langer met een flesje parfum dan een flesje eau de toilette, dus in principe is een flesje parfum per druppel goedkoper. 

Zijn er nog andere soorten geurtjes?

Naast parfum, eau de parfum en eau de toilette bestaan er nog andere soorten geurtjes. Een bekende variant is eau de cologne. Deze heeft een relatief lage concentratie van 2 tot 5% en blijft doorgaans ongeveer twee uur hangen. Ook aftershave is een vorm van een geurtje en heeft van alle genoemde soorten geurtjes in dit blog de laagste concentratie van 2 tot 4%. Deze wordt doorgaans uitsluitend gebruikt door heren, omdat het naast de geur die het afgeeft met name gebruikt wordt om prikkels te verminderen na het scheren.  

Welk geurtje past bij jou? 

Het verschil tussen alle soorten geurtjes is duidelijk. Maar hoe bepaal je vervolgens welk geurtje het meest geschikt is voor jou? Parfum heeft een vrij luxe uitstraling en is vaak wat duurder. Dit past dus goed bij je als je houdt van luxe of als je voor speciale momenten een lekker geurtje in het toiletkastje wil hebben staan. Eau de toilette is wat dat betreft eerder een geurtje voor dagelijks gebruik en misstaat nooit in je persoonlijke assortiment. 

Gerelateerde blogs voor jou!

Opmerkingen

Populaire blogs