Koffie is een zeer essentieel onderdeel in het dagelijkse leven van veel mensen. Sommigen kunnen hun dag haast niet voorstellen zonder een bakje koffie. Dit komt doordat koffie een verslavende werking kan hebben. Ook zorgt een bakje koffie, door de cafeïne, voor minder vermoeidheid en geeft het je een wakker gevoel. Maar hoe lang werkt koffie? En hoe goed is koffie voor je? Deze en een hoop andere koffie-vragen komen in dit blog aan bot.
Is koffie gezond?
Is koffie slecht voor je? Dit is een van de populairste vragen met betrekking tot koffie. Het valt met met zekerheid te zeggen dat koffie zeker niet slecht voor je is. Integendeel. Om het overzichtelijk te houden, worden alle voordelen even voor je op een rijtje zetten.
De grootste voordelen van koffie zijn:
- Door het drinken van koffie verlaag je de risico’s op ziektes
- Koffie maakt je scherper
- Koffie helpt bij het afvallen
- Koffie is goed voor de hersenen
- Koffie zorgt voor minder kans op hart- en vaatziekten
- Koffie hydrateert
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat koffie de kans zou verminderen op het krijgen van diabetes type 2 en enkele vormen van kanker. Ook is cafeïne een van de weinige stoffen die vetverbranding stimuleert. Dit gebeurt doordat cafeïne stofwisseling kan stimuleren, wat er dus voor zorgt dat je eenvoudiger vet kan verbranden dan daarvoor.
Welke koffie is gezond?
Welke koffie gezond is, hangt af van hoeveel cafestol er in de koffie zit. Cafestol is een stofje dat voor een hogere LDL-cholesterol zorgt en dus voor meer kans op vaatziekten. Dus als je wilt weten welke koffie gezond is, of als je koffie wilt bereiden op een gezonde manier, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk cafestol in zit.
Maar hoe doe je dit? Vermijd het bereiden van je koffie door middel van een espresso-apparaat of cups. Met deze bereidingsmethodes komt het meeste cafestol vrij. Kies eerder voor het zetten van je koffie met een papieren filter, oploskoffie, koffie van koffiepads of koffie gezet met een percolator. Bij deze methodes komt er het minste cafestol vrij.
Hoeveel koffie per dag? En hoe lang werkt koffie?
Het advies voor het aantal kopjes koffie per dag is maximaal 4 kopjes als deze een laag cafestol-gehalte hebben. Als er een hoog gehalte aan cafestol in de koffie aanwezig is, dan wordt het aangeraden om niet meer dan drie koppen per dag te drinken. Je mag namelijk 5.7 mg cafeïne per kilogram, per dag. Dus als je bijvoorbeeld 60 kilogram weegt, dan mag je maximaal 5.7 x 60= 342 mg.
Cafeïne blijft redelijk lang in je lichaam zitten. Hoewel het per persoon verschilt, is het daarom verstandig om geen koffie met een hoog cafeïnegehalte te drinken, al 10 uur voordat je gaat slapen. Dit kan namelijk zorgen voor slapeloosheid en voor slaapstoornissen op de lange termijn.
Hoeveel cafeïne in koffie?
De hoeveelheid cafeïne verschilt per koffie en of deze gefilterd is of ongefilterd. In een gemiddeld kopje koffie van 125 ml zit ongeveer 60 mg cafeïne. In een gefilterde kopje koffie is dit al 85 mg cafeïne. Zo kun je een beetje uitrekenen hoeveel koffie je op een dag mag drinken.
Nodig je nou wel eens mensen uit bij jou thuis om een kopje koffie te drinken? Maar is je tafel hier eigenlijk niet helemaal geschikt voor en zit je te twijfelen over een andere tafel. Neem dan zeker een ronde tafel mee in je overweging. Om te weten hoeveel mensen er aan een ronde tafel passen kan je ons blog lezen dat we hiervoor hebben geschreven.