Een vraag die door vele mensen wordt gesteld tegenwoordig is: “Is witte chocola nou eigenlijk wel echt chocola?”. Het antwoord hierop is dan vaak ook een discussiepunt. We zullen je in ieder geval een uitgebreid antwoord geven op deze vraag, maar voordat wij je het antwoord geven, gaan we eerst kijken naar wat witte chocola nou eigenlijk is en hoe witte chocolade wordt gemaakt. Vervolgens gaan we concluderen of het wel echt chocola genoemd mag worden. Lees vooral verder en kom erachter of witte chocola, chocola is of niet.
Wat is witte chocolade?
Witte chocola is chocola dat eigenlijk geen cacaopoeder bevat. Het hoofdingrediënt van witte chocolade is cacaoboter en bestaat verder uit suiker, melkpoeder en vanille. De voedingswaarden per 100 gram van witte chocolade zijn:
- 538 Kcal
- 32 gram vetÂ
- 19 g verzadigd vet
- 0 g transvet
- 21 gram cholesterol
- 90 mg natrium
- 286 mg kalium
- 59 gram koolhydraten
- 0,2 g voedingsvezels
- 59 g suikers
- 6 gram eiwitten
Hoe wordt witte chocola gemaakt?
Veel mensen beweren dat witte chocola niet afkomstig is van de cacaoboon en daarom geen chocola genoemd mag worden. Dat is niet helemaal waar. Want om witte chocolade te maken, heb je in principe wel cacaobonen nodig.
Het proces gaat als volgt: de cacaobonen worden gekraakt in de fabriek. Na het kraken worden de schil en de kern van elkaar gescheiden. De kern van een cacaoboon wordt ook wel de nibs genoemd. Deze nibs wordt vervolgens verbrand in hoge temperaturen en daaruit ontstaat de chocoladegeur en kleur. Vervolgens wordt dit weer gemalen en ontstaat er een vloeibare cacaomassa. Uit deze massa worden weer de vetten gescheiden. Deze vetten noem je ook wel cacaoboter. Cacaoboter is vervolgens weer het hoofdingrediënt van ons discussiepunt, witte chocola.
Ingrediënten witte chocola:
- Cacaoboter
- Suiker
- Melkpoeder
- Smaakstoffen (vanille)
Is witte chocola echte chocola?
Wij kunnen concluderen dat er geen cacao zit in witte chocola. Is witte chocola dan nog wel chocola? Witte chocola bevat dus geen cacaopoeder zoals we al hebben kunnen concluderen. Hierdoor mag witte chocola eigenlijk ook geen chocola genoemd worden. Want chocola noem je pas chocola als er cacaopoeder in zit. Ook is het verboden in Nederland om witte chocola enkel ‘chocola’ te noemen. Het is verplicht om witte chocola ook echt als witte chocola te benoemen als fabrikant.Â
Zoiets dergelijks als witte cacaopoeder bestaat verder ook niet. Witte cacaopoeder is eigenlijk gewoon cacaoboter.
Is witte chocola gezond?
Nadat je erachter bent gekomen dat witte chocola geen chocola is, wil je natuurlijk ook weten of witte chocola gezond voor je is of niet. Ik kan met zekerheid zeggen dat witte chocola niet gezond voor je is. Naast dat het heel lekker is, zitten er wel veel vetten en calorieën in. Deze hebben allemaal negatieve invloed voor bijvoorbeeld je hart of bloedvaten. Daarom adviseer ik je om witte chocola met mate te gaan eten, om zo gezondheidsrisico’s te vermijden.
Wat ook lekker is met je witte chocolade, is een lekker bakkie koffie. Wil je ook alle voor- en nadelen van koffie weten? Bekijk dan snel ons blog over de grootste voordelen van koffie!