Wat zijn de rangen in het Nederlandse leger?

Zoals je misschien wel weet heeft het Nederlandse leger een duidelijke hiërarchie. Dit betekent dat er meerdere rangen zijn. Deze rangen bepalen welke mensen iemand aan moet sturen. Je kan het een beetje zien als de grootste supermarkten. Er zijn mensen in de winkel nodig om de kassa te bedienen, maar ook iemand om deze mensen weer aan te sturen. Ook deze mensen worden weer aangestuurd. Dit is omdat iedereen dan de persoonlijke aandacht kan krijgen die deze persoon nodig heeft en er een goed georganiseerde organisatie opgebouwd wordt. 

Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, moeten de mensen in het leger ervoor zorgen dat alles goed georganiseerd wordt in de meest beroerde situaties. Als iedereen in deze gevallen maar iets zou gaan doen is het leger niks meer waard en zal het omver gelopen worden. Echter is het als buitenstaander moeilijk om te begrijpen welke rangen nou waar staan en wie waar verantwoordelijk voor is. Daarom hebben we dit artikel geschreven met de rangen die er in het Nederlandse leger zitten.

De rangen bij de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee

Koninklijke MarineKoninklijke LandmachtKoninklijke LuchtmachtKoninklijke Marechaussee
Admiraal
Luitenant-admiraalGeneraalGeneraal
ViceadmiraalLuitenant generaalLuitenant generaalLuitenant generaal
Schout bij nachtGeneraal majoorGeneraal majoorGeneraal majoor
CommandeurBrigadegeneraalCommodoreBrigadegeneraal
Kapitein ter zeeKolonelKolonelKolonel
Kapitein luitenant ter zeeLuitenant kolonelLuitenant kolonelLuitenant kolonel
Luitenant ter zee 1e klasseMajoorMajoorMajoor
Luitenant ter zee 2e klasseKapiteinKapiteinKapitein
eerste luitenanteerste luitenanteerste luitenant
Luitenant ter zee 3e klasseTweede luitenantTweede luitenantTweede luitenant
VaandrigVaandrigKornet
KapelmeesterKapelmeester
Adjudant-onderofficierAdjudant onderofficierAdjudant onderofficierAdjudant onderofficier
Sergeant majoorSergeant majoorSergeant majoorOpperwachtmeester
SergeantSergeant der 1e klasseSergeant der 1e klasseWachtmeester der 1e klasse
SergeantSergeantSergeantWachtmeester
KorporaalKorporaal der 1e klasseKorporaal der 1e klasseMarechaussee der 1e klasse
korporaalKorporaalKorporaalMarechaussee der 2e klasse l
matroos der 1e klasseSoldaat der 1e klasseSoldaat der 1e klasseMarechaussee der 3e klasse
Matroos der 2e klasseSoldaat der 2e klasse Soldaat der 2e klasse 
Matroos der 3e klasseSoldaat der 3e klasseSoldaat der 3e klasse

Admiraal

De admiraal is de allerhoogste rang in het nederlandse leger. Echter is deze rang niet meer in gebruik. Wel heeft deze rang een belangrijke historische betekenis. Koning willem 1 heeft in 1830 zijn zoon prins Frederik benoemd tot de admiraal. Later is een tweede benoeming geweest in 1879. Dit was een symbool van Koning Willem 3 aan zijn broer prins Hendrik. Prins Hendrik lag op dit moment al op zijn sterfbed. Het was een eerbetoon omdat prins Hendrik een groot deel van zijn leven in de marine heeft gezeten. 

De taken van de admiraal zijn om zowel de landmacht als de marine aan te sturen. 

Luitenant-admiraal Koninklijke Marine

De Luitenant admiraal is een functie net onder de admiraal. Dit kan je een beetje zien als de assistent en opvolger van de admiraal. De luitenant admiraal is een functie in de marine die niet vaak meer gebruikt wordt. Dit gebeurd namelijk alleen nog maar bij grote oorlogen. 

Viceadmiraal

Ook de functie viceadmiraal wordt niet vaak meer gebruikt. Dit is omdat de viceadmiraal de assistent is van de Admiraal. De taak van een viceadmiraal is om de voorstel vloot aan te sturen. Dus in oorlogssituatie zal de eerste aanval geleid worden door de vice admiraal. De vice admiraal is ook de persoon die de admiraal opvolgt op het moment dat deze uitgeschakeld wordt. 

Schout bij nacht

Zoals de naam al zegt is de schout bij nacht de aangewezen persoon in de nacht. Hierin is het belangrijk dat hij de vloot in de gaten houdt. In de 17e eeuw had de vloot een lamp aan boord die in de nacht goed te zien was van de achterzijde. Wat dan logisch is is dat de Schout bij nacht op het achterste schip van de vloot vaart. 

Commandeur

De functie van de commandeur heeft al een grotere historie in de nederlandse vloot. Het is ook een Nederlands bedachte rang. Dit was de belangrijkste persoon van de vloot in de 17e eeuw. Een bekende commandeur is Michiel de Ruyter. Die commandeur was tijdens de slag bij plymouth. 

Kapitein ter zee

Een andere belangrijke functie is de kapitein ter zee. Dit is de persoon die bevelvoerder is van de grootste en belangrijkste schepen in de vloot. Het is dus een belangrijke functie bij de mariniers. 

Kapitein-luitenant ter zee

Deze functie wordt bekleed door een bevelvoerder van een kleiner oorlogsschip. Of door de plaatsvervanger van de kapitein ter zee. 

Luitenant ter zee 

De luitenant ter zee is een leidinggevende functie op zee. Deze hebben 100 tot 150 man onder zich. De mensen onder de luitenant zijn vaak de mensen die zelfstandig opereren. 

Matroos

De laagste en beginnende rang bij de mariners is de matroos. De matrozen hebben een belangrijke functie. Dit zijn namelijk de personen die de strakke organisatie uitvoeren. 

Rangen landmacht, luchtmacht en Marechaussee

De Nederlandse landmacht, luchtmacht en marechaussee functies zijn goed vergelijkbaar met de functies die de marine heeft. Alleen dan natuurlijk op de grond en in de lucht. Benieuwd naar hoe deze functies er naast elkaar precies uitzien? Klik dan hier om het schema nogmaals te bekijken. 

Gerelateerde blogs voor jou!

Opmerkingen

Populaire blogs