Hoe hebben ouderen het tijdens de coronacrisis ervaren?

De afgelopen maanden hebben veel senioren een moeilijke tijd gehad door de coronacrisis. Ouderen vormen een kwetsbare groep waar extra rekening mee gehouden moet worden. Voor veel ouderen is het gevolg van de pandemie dat zij zich meer afgezonderd voelen dan ooit. Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel senioren niet meer in staat geweest om hun dagelijkse activiteiten te doen, zoals boodschappen doen of naar buiten gaan.

De afzondering en eenzaamheid die veel ouderen ervaren, hebben een vervelende invloed op hun mentale gezondheid. Regelmatig contact met anderen is erg belangrijk voor ouderen, maar door hun kwetsbaarheid hebben ze dit contact moeten missen. Hierdoor voelt menig oudere zich eenzaam en verdrietig.

Sommige organisaties proberen hier wat aan te doen door bijvoorbeeld telefonische hulp of online programma’s aan te bieden. Ook wordt er gezocht naar manieren om met elkaar in contact te blijven, zoals video-bellen of digitaal koffiedrinken. Geniet van elkaars gezelschap op afstand en blijf zo verbonden met je naasten.

We moeten er rekening mee houden dat ouderen eerder getroffen worden door de gevolgen van de pandemie, maar door samen creatief te zijn kunnen we er toch voor zorgen dat er verbondenheid is en dat ouderen niet helemaal in isolement raakt.

Wat kunnen personen van een bepaalde leeftijd doen om zich te amuseren tijdens de lockdown?

Senioren kunnen tijdens de lockdown op verschillende manieren hun tijd nuttig besteden. Een van de meest populaire manieren is door middel van online programma’s. Er zijn tal van online cursussen, webinars en lezingen te vinden waar senioren aan kunnen deelnemen. Zo kunnen ze hun kennis uitbreiden en nieuwe vaardigheden leren.

Er zijn ook verschillende online spelletjes die senioren kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan bordspellen zoals schaken of dammen, maar ook aan digitale versies van gezelschapsspellen zoals Cluedo of Monopoly. Deze spellen zijn een leuke manier om samen met familie of vrienden te spelen, ook als je fysiek niet bij elkaar bent.

Daarnaast kunnen senioren ook gebruikmaken van sociale media om in contact te blijven met familie en vrienden. Door gebruik te maken van video-bellen of e-mail, kunnen ze hun gesprekken voortzetten. Ook is het mogelijk om samen e-books, films of series te lezen en kijken, waardoor er toch nog een gevoel van verbondenheid wordt gecreëerd.

Tot slot biedt deze periode ook een fantastische gelegenheid om oude hobby’s opnieuw op te pakken of nieuwe hobby’s te ontdekken, zoals het schrijven van verhalen, het maken van muziek of het leren van een nieuwe taal. Door deze activiteiten is er toch nog wat afleiding en kan men zich bezig houden met zinnige dingen tijdens de lockdown.

Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er voor ouderen in deze periode?

Welke leuke dingen kun je doen corona

Er zijn veel leuke dingen die je met minimaal 2 en maximaal 4 personen kunt doen tijdens de coronacrisis, inclusief senioren. Het belangrijkste is dat je natuurlijk voldoende afstand van elkaar houdt. Met twee personen kun je bijvoorbeeld een wandeling maken en genieten van het buitenleven. Je kunt ook naar de lokale parken gaan om te picknicken of een boottocht maken. Ook kun je samen TV kijken of een bordspel spelen.

Met maximaal 4 personen kun je wat meer activiteiten doen. Je kunt samen een dagtrip maken naar een plaats in de buurt. Je kunt naar het strand gaan, waar de zon en de zee op je wachten, of samen een weekendje weg gaan om wat nieuwe steden te verkennen. Je kunt samen gaan fietsen of mountainbiken in het bos, of via eenvoudige routes door de stad rijden. Ook kun je samen naar lokale culturele evenementen gaan zoals musea, tentoonstellingen en concerten.

Voor senioren is er ook veel te doen waarbij ze thuis kunnen blijven. Ze kunnen samen koken of bakken, of samen tuinieren en plantjes verzorgen. Ook is het leuk om samen oude fotoalbums door te bladeren en herinneringen op te halen, terwijl er wat lekkers bij de thee wordt gegeten. Voor de creatieve senioren zijn er tal van knutselactiviteiten die ze met elkaar kunnen doen, zoals schilderen, handwerk maken of verschillende soorten ambachten creëren.

Omdat senioren meer tijd thuis doorbrengen dan andere groepen tijdens de coronacrisis, is het belangrijk om creatief te zijn met activiteiten die ze samen met anderen of alleen thuis kunnen doen. Er zijn tal van leuke dingen die ze met elkaar kunnen doen om hun tijd nuttig en plezierig te besteden, en bovenal om gezond te blijven!

Gerelateerde blogs voor jou!

Opmerkingen

Populaire blogs